Op vrijdag 29 november 2024 vindt het Breedvormend Onderwijs Festival plaats. Een dag waarop leraren, jongeren, schoolleiders, opleiders en beleidsmakers samenkomen om te bouwen aan breedvormend onderwijs voor álle leerlingen.
Samenscholen voor breedvormend onderwijs – makkelijker kunnen we onderwijs niet maken, wel menselijker.
Bestel hier je gratis ticket, de plekken zijn beperkt!
(Zijn de tickets uitverkocht? Schrijf je dan hier in voor de wachtlijst)
Datum: 29 november 2024
Tijd: 10.00-17.00 uur
Locatie: Tolhuistuin in Amsterdam
Dit festival is zowel een afsluiting als een nieuw begin. We sluiten het vierjarige onderzoeksprogramma naar breedvormend onderwijs af en maken de geleerde lessen, inzichten en praktijken zichtbaar en ervaarbaar. En we bouwen met alle genodigden verder aan breedvormend onderwijs, waarin ieder kind en iedere leraar zich thuis kan voelen.
Breedvormend onderwijs, in het Engels ook wel Whole Child Development (WCD) genoemd, is de verzamelnaam die we hebben gegeven aan onderwijs dat tegelijkertijd holistisch en wereldgericht is. Het komt voort uit het verlangen recht te doen aan álle kinderen in een snel veranderende wereld.
Het programma Breedvormend Onderwijs is een samenwerking van stichting NIVOZ, vier lerarenopleidingen (HvA, Windesheim, Hogeschool Leiden en Driestar Educatief) en een aantal scholen. In de afgelopen vier jaar hebben onderzoekers, opleiders en scholen gezamenlijk praktijkonderzoek gedaan naar breedvormend onderwijs.
Het programma Breedvormend Onderwijs heeft zes bouwstenen opgeleverd die als kijkkader kunnen dienen waarlangs je onderwijs kunt evalueren en ontwikkelen. Hierin gaat het om het voortdurende gesprek over de overeenstemming tussen wat je wil, hoe je dat vormgeeft en hoe zich dat in de praktijk uit.
Laat je verrassen door andere perspectieven, nieuwe vormen en waardevolle inzichten! Deze dag staat in het teken van de voortdurende dialoog over goed onderwijs en wordt gevoed door inzichten, perspectieven en kunst. Jongeren leiden ons door de dag heen. Onder leiding van regisseur Arlon Luijten verzorgen studenten van het jeugdconservatorium Rotterdam de opening en sluiting van het festival.
De bouwstenen voor breedvormend onderwijs staan gedurende het festival centraal in workshops en plenaire sessies. Je kiest uit een groot aantal verschillende workshops om actief en op jouw manier in het gesprek te stappen rondom de vraag: wat heb jij – hebben wij – te doen om breedvormend onderwijs verder te brengen?
Politicoloog en schrijver Kiza Magendane is onze gastspreker en neemt ons mee in ‘het belang van dialoog’ in de bredere maatschappelijke context en wat dit vraagt voor het onderwijs.
Nadere informatie over de te volgen workshops volgt.