Welke vormen en inhouden passen bij een breedvormend curriculum? Hoe zorg je voor congruentie tussen pedagogische intenties, curriculum en toetsin? Welke rol geef je leerlingen en studenten in hun eigen ontwikkel- en evaluatieproces?
Breedvormend, wereldgericht en subjectiverend onderwijs vraagt logischerwijs om een breedvormend curriculum. De school (of de opleiding) is een plek die leerlingen (of studenten) helpt in de wereld te zijn en het curriculum schept hier voorwaarden voor. Dat reikt verder dan het opdoen van specifieke kennis of vaardigheden. Breedvormend onderwijs brengt kinderen en (jong)volwassenen in aanraking met een grote diversiteit aan beelden, kennis en vaardigheden die hun perspectief verbreden en verdiepen. Zij leren die bronnen niet alleen te benutten, maar ook kritisch te bevragen en zelf betekenis te geven. Zo ontwikkelen zij gereedschappen om dat wat ze waardevol en belangrijk vinden om te zetten naar hun dagelijks handelen in de wereld.
Een breedvormend curriculum is een holistisch curriculum, dat ervan uitgaat dat in de wereld alles met elkaar samenhangt en een complex ecosysteem vormt. Afzonderlijke vakken kunnen daarbinnen helpen om structuur te brengen in die complexiteit, specifieke vaardigheden te oefenen en gevoel te krijgen voor verschillende benaderingen van de wereld. Maar ze zijn nooit afdoende. Het risico is dat ze een versnipperd beeld van de wereld creëren en gaan concurreren om tijd en aandacht. Vakoverstijgend en vakdoorbrekend werken vanuit een holistisch perspectief is van belang voor iedere (vak)leraar om recht te doen aan de complexiteit en verbondenheid van mens en wereld.
Bestel hier een fysiek exemplaar en download hier gratis het pdf-bestand van het boek.