Velon-workshop vanuit het WCD programma

Op 17 en 18 maart was het jaarlijkse Velov/Velon-congres, dit keer in Brugge. Op initiatief van Marco Snoek, hebben we vanuit het Whole Child Development programma een workshop gegeven. Wat vraagt Whole Child Development van de lerarenopleiding? Wat hebben kinderen, studenten en wijzelf nodig voor ontwikkeling van alle dimensies van het menszijn? En wat is er al maar wordt nog niet gewaardeerd?

Zo’n twintig deelnemers van verschillende lerarenopleidingen in Nederland en België, gingen, na een korte presentatie van Leone de Voogd, in verschillende rondes in gesprek met de projectleiders van de opleidingen. Marco Snoek en Dion Zondervan (HvA), Nynke Verodner (HS Leiden), Jael de Jong Weissman (Windesheim) en Peter van Olst (Driestar Hogeschool) konden zo vanuit hun eigen ervaringen de gesprekken over breedvormend onderwijs en wat dit vraagt van het opleiden, verdiepen. Het leverde mooie en geëngageerde gesprekken op met onze Nederlandse en Vlaamse collega-opleiders; leerzaam voor deelnemers en workshopgevers! Deelnemers werden aan het denken gezet, en zetten ons op hun beurt weer aan het denken. Zo rees de vraag hoe stevig we moeten vasthouden aan de zeven dimensies, of dat sommige dimensies ook ‘leeg’ mogen blijven? En hoe kun je nu echt tegemoet komen aan kinderen in situaties die om iets anders of extra’s vragen, zonder in ‘tekorten’ te denken of spreken?

Velov congres Brugge
Velon:Velov congres Brugge

Richting het einde vroegen we deelnemers wat ze mee terug nemen naar hun opleiding. Enkele antwoorden: ‘uit mijn eigen comfortzone stappen’, ‘meer aandacht voor brede vorming in het curriculum’, ‘teamgesprek organiseren over hele mensbenadering’, ‘onze pedagogische opdracht expliciteren’. Een Vlaamse collega noemde dat de ‘WCD-bril’ een instrument kan zijn om studenten (en opleiders) meer zicht te laten krijgen op vraagstukken rond diversiteit en inclusie. Ze schreven zichzelf een gezellige kaart, met de ‘Groeten uit Brugge’ en een boodschap die ze zichzelf over een maand willen geven. Die sturen we op aan de deelnemers om hen heel even terug te brengen naar het gesprek over de waarde van WCD op het Velon/Velov-congres! We kijken terug op een mooi eerste ‘optreden’ vanuit de samenwerking binnen het WCD programma. Dat smaakt naar meer en we zullen steeds meer te delen hebben!

Delen op social media: