Wereldgerichtheid - Uitleg & theorie

Hoe ben jij als leraar of opleider verbonden met de wereld en hoe draag je eraan bij dat leerlingen en studenten gezien worden, de ander en ‘het andere’ ontmoeten en zich kunnen verbinden?

Breedvormend onderwijs is wereldgericht onderwijs. Het nodigt kinderen uit om ‘in de wereld te zijn’, zoals Gert Biesta dat noemt. Natuurlijk wordt ieder kind al direct in deze wereld geboren, maar de uitdaging is vervolgens die wereld te gaan ontdekken en je plek erin te vinden.  

Biesta wijst erop dat leren en ontwikkelen op zichzelf richtingloze termen zijn. Van belang is te weten wát er te leren valt en waarvóór kinderen vorming nodig hebben. De pedagogische vraag van leerlingen is niet los te zien van de wereld waarin zij leven. De pedagogische opdracht die daarbij hoort, is om bij te dragen aan de verschijning van het ‘ik’ in die wereld. Biesta spreekt in dit verband van ‘subjectiverend onderwijs’, dat bij alle kwalificatie (kennis, vaardigheden) en socialisatie (ingroeien in de samenleving en het aanleren van verantwoord gedrag) uitdaagt tot ‘subject-zijn’. Subject-zijn vindt plaats wanneer leerlingen vanuit vrijheid en zelfstandigheid hun unieke, zelfgekozen bijdrage leveren voor de groep, de individuele ander of het andere.  

Bestel hier een fysiek exemplaar en download hier gratis het pdf-bestand van het boek.